Sjumilaskogen

26 sep
26 sep
Sjumilaskogen

Sjumilaskogen, affisch.

Filmvisning Sjumilaskogen med efterföljande samtal
på Maskinepoken (Skogs- och samemuseet), Gammplatsen i Lycksele
Tisdag 26 September kl. 18:30 – 20:00

Lycksele samiska förvaltningskommun i samarbete med Medborgarskolan bjuder in till filmvisning och samtal om skogen. Filmen Sjumilaskogen av Tor Tuorda skildrar en av de få riktiga skogar som finns kvar i Sverige. Vi samtalar därefter om skogen och dagens skogsbruk.

Sjumilaskogen är en vacker film om den riktiga skogens väsen och värden för människor, djur och växter. Filmens fokus är Pärlälvens naturreservat i Jokkmokks kommun, och Tjieggelvas naturreservat i Arjeplog, ett cirka 30 kvadratmil stort område med naturskog och urskog.

I filmen skildras de samiska spår från äldre tiden som endast går att hitta i den riktiga skogen.

Forskare intervjuas om värdet av stora sammanhängande skogsområden för den biologiska mångfaldens långsiktiga överlevnad. Inflyttade människor berättar om att det var naturen och skogen som fick dem att flytta till Jokkmokk. Turismföretagare och renskötare skildrar sin verklighet med gammelskogen som bas. Biologen Mars Karström berättar om hur hotade arter bidrar till att skydda gammelskogar. Lina Burnelius från Skydda skogen beskriver hur nuvarande kalhyggesbruk inte kan fortsätta, för arternas och klimatets skull.

Mikael Niemi läser en vacker och tankeväckande dikt. Artisten Maret Sofia Jannok beskriver renskötselns erfarenheter av skogspolitiken och sjunger/jojkar en låt hon tillägnar de som skyddar skogar i Sápmi. Filmen ackompanjeras av ljuvlig musik av den lulesamiska musikgruppen Jarŋŋa.

Thomas Öberg är speaker, känd som fältreporter i Naturmorgon på P1, men också som författare till den nyutgivna boken Fjällrand – de krokiga tallarnas land.

Filmen visas på Maskinepoken, Skogs- och samemuseet i samband med samiska veckan.

Det är kostnadsfritt att delta och du behöver inte föranmäla dig. Begränsat antal platser.

Lycksele förvaltningskommun i samarbete med Medborgarskolan Nord.

Kontakta oss! (Contact us!)

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt